رفتن به مطلب

مقايسه خنک کننده های GTX560i و HD6870


 اشتراک گذاری

Recommended Posts

در دنياي کامپيوتر همواره شاهد پيشرفت قطعات مختلف و افزايش سرعت و قدرت پردازش آن‌ها بوده‌ايم. در اين دوره مي‌بينيم، در کمتر از يکسال همه چيز نو شده و چيزهاي جديدي به بازار عرضه مي‌شود، به‌طوري که کالاي جديد خريداري‌شده پس از چند ماه قديمي به نظر مي‌رسد و محصولات متنوع ديگري که از آن بسيار قوي‌تر هستند به بازار عرضه مي‌شوند. البته سازندگان با افزايش قدرت پردازش بايد با موارد ديگري از جمله گرماي ناشي از دستگاه‌ها نيز دست و پنجه نرم کنند و در اين ميان، بسياري از آن‌ها راهکارهاي خاصي را در خنک کردن قطعات مختلف ارائه مي‌کنند. در شماره قبل، يک بررسي گروهي از خنک‌کننده‌هاي مختلف مخصوص پردازنده انجام داديم. در سال جديد نيز دو کارت‌گرافيک Asus GTX 560 Ti Direct CU II و Sapphire HD 6870 به دستمان رسيد که خنک‌کننده هر دو کارت‌گرافيک نسبت به نمونه اصلي تغيير کرده‌اند و نويد کارت‌گرافيک خنک‌تر و ساکت‌تري را مي‌دهند.

در ادامه، علاوه بر بررسي کارايي خود کارت‌هاي گرافيک که هر دو در رده کارت‌هاي ميان‌قيمت قرار دارند، خواهيم ديد اين ادعا درباره خنک‌کننده‌هاي به‌کار رفته در اين کارت‌هاي گرافيک تا چه حد درست است.

free.jpg

Asus GTX 560 Ti Direct CU II

ظاهر اين کارت‌گرافيک با داشتن خنک‌کننده بزرگ و دو فن به خوبي شما را جذب مي‌کند. خنک‌کننده Direct CU II از دو هيت‌سينک آلومينيومي، سه لوله انتقال حرارت مسي که در تماس مستقيم با پردازنده‌گرافيکي هستند و دو فن هشتاد ميلي‌متري تشکيل شده‌است. همچنين پردازنده‌گرافيکي و حافظه در مقايسه با مدل اصلي اورکلاک شده و فرکانس آن‌ها به ترتيب به 900 و 4200 مگاهرتز مؤثر رسيده‌است.

خنک‌کننده Direct CU II از بخش‌هاي مختلفي تشکيل شده‌است. دو فن اين خنک‌کننده روي يک اسکلت آلومينيومي بسته شده‌اند و اين اسکلت نيز به قاب مشکي رنگ روي کارت‌گرافيک پيچ شده‌است. زير اين قاب، خنک‌کننده اصلي واقع شده که خود از دو بخش تشکيل شده‌است. يک هيت‌سينک آلومينيومي اصلي روي پردازنده‌گرافيکي را مي‌پوشاند. از اين هيت‌سينک سه لوله انتقال حرارت مسي شش ميلي‌متري که با پردازنده به‌طور مستقيم در تماس هستند، خارج شده و به يک هيت‌سينک آلومينيومي ديگر وارد مي‌شوند.

1.jpg

ویرایش شده توسط miladna
لینک به دیدگاه
Share on other sites

دو فن به‌کار رفته در اين سيستم نيز با يکديگر تفاوت دارند. فن روي پردازنده‌گرافيکي از نه پره و فن دوم از يازده پره تشکيل شده‌اند. اندازه بزرگ اين خنک‌کننده باعث شده، طول آن حدود دو سانتي‌متر از طول خود کارت‌گرافيک بيشتر باشد.

هر يک از فن‌ها داراي اتصال چهار پين است که به کمک يک مبدل به اتصال پنج پين روي کارت‌گرافيک متصل مي‌شوند. در سمت راست پردازنده‌گرافيکي و پايين دو اتصال شش پين برق، مدار رگولاتور شش فاز پردازنده‌گرافيکي ديده مي‌شود که روي MOSFETهاي اين بخش يک خنک‌کننده آلومينيومي ساده قرار دارد.

2.jpg

در اطراف پردازنده‌گرافيکي نيز هشت ماژول حافظه GDDR5 ساخت سامسونگ مدل K4G10325FE-HC04 به‌کار رفته‌است. خروجي‌هاي تصوير شامل دو خروجي DVI و يک mini HDMI است و در گوشه بالا سمت چپ نيز يک اتصال پل SLI در نظر گرفته شده‌است.

3.jpg

Sapphire HD 6870

اين کارت‌گرافيک تقريباً هم‌اندازه رقيبش است. خنک‌کننده کارت‌گرافيک اسم خاصي ندارد و به يک فن 86 ميلي‌متري با لبه‌هاي زاويه‌دار، مجهز شده‌است (زاويه‌دار کردن لبه‌هاي فن در افزايش فشار هواي ورودي تا حدودي مؤثر است). زير فن يک هيت‌سينک آلومينيومي با سه لوله انتقال حرارت هشت ميلي‌متري مسي ديده مي‌شود. اين لوله‌هاي انتقال حرارت با پردازنده‌گرافيکي در تماس مستقيم نيستند اما از يک صفحه مسي براي جذب گرما استفاده شده‌است.

4.jpg

در نهايت، يک قاب پلاستيکي روي تمام کارت‌گرافيک را پوشانده که مانع از خروج هوا از اطراف يا عقب کارت‌گرافيک مي‌شود. خنک‌کننده با چيپ‌ست‌هاي حافظه در ارتباط نيست اما براي MOSFETهاي مدار رگولاتور چهار فاز که سمت چپ پردازنده‌گرافيکي قرار دارند از يک هيت‌سينک کوچک آلومينيومي استفاده شده‌است. قرار گرفتن مدار رگولاتور در اين بخش باعث شده تا دفع گرماي آن راحت‌تر صورت گيرد و سريع‌تر بتوان گرماي ناشي از اين بخش را از کارت‌گرافيک خارج کرد.

5.jpg

همچنين استفاده از MOSFET‌هاي DrMos تأثير بسزايي در کاهش گرماي اين بخش دارد. در اين قسمت، کنترلر ولتاژ ChiL CHL8214-01 نيز قرار گرفته‌است.

در اطراف پردازنده‌گرافيکي، هشت ماژول حافظه 128 مگابايتي GDDR5 ساخت Hynix مدل H5GQ1H24AFH قرار دارد. حافظه به کمک يک رابط 256 بيتي با پردازنده‌گرافيکي در ارتباط است. توان موردنياز کارت‌گرافيک نيز از طريق دو اتصال شش پين تأمين مي‌شود.

6.jpg

7.jpg

لینک به دیدگاه
Share on other sites

خروجي‌هاي تصوير اين کارت نيز مانند يک HD 6870 استاندارد بوده و شامل دو خروجي Mini DisplayPort، دو خروجي DVI و يک خروجي HDMI است. در گوشه بالاي سمت چپ کارت‌گرافيک نيز يک اتصال CrossfireX قرار دارد. جدول 1 مشخصات فني اين کارت‌گرافيک را در مقايسه با يکديگر نشان مي‌دهد.

jade1.jpg

بررسي کارايي

براي بررسي کارايي اين دو کارت‌گرافيک از سيستمي با مادربورد Gigabyte X58A-UD9، پردازنده Intel Core i7 930، چهار گيگابايت حافظه Kingmax DDR3 1600، درايو SSD با ظرفيت 32 گيگابايت ساخت ADATA مدل S592، هاردديسک پانصد گيگابايتي Seagate 7200.11 و منبع‌تغذيه Green 1235 استفاده کرديم. سيستم‌عامل مورد استفاده Windows 7 64 bit و درايورهاي مورد استفاده براي کارت‌هاي گرافيک NVIDIA و AMD به ترتيب Forceware 266.66 و Catalyst 11.3 بودند. جدول 2 نتايج حاصل از اين تست‌ها را نمايش مي‌دهد.

نوبت خنک‌کننده‌ها

Asus در سايت خود تنها درباره کارايي سيستم خنک‌کننده صحبت کرده و گفته، کارايي اين سيستم بيست درصد بهتر از خنک‌کننده معمولي به کار رفته در GTX 560 Ti است. اما Asus حرفي از نويز اين سيستم به ميان نياورده و اين دقيقاً همان نمره منفي است که به اين سيستم تعلق مي‌گيرد. کارايي اين خنک‌کننده واقعاً خوب است و دماي پردازنده‌گرافيکي را به شکل مناسبي پايين نگه مي‌دارد. اما سر و صداي ايجاد شده در اثر چرخش فن اصلي در حداکثر فشار کاري حتي در زماني که اين کارت‌گرافيک درون کيس بسته قرار دارد به وضوح شنيده مي‌شود. مشکل ديگر به عدم ارتباط خنک‌کننده با اجزايي همچون حافظه‌ها و قطعات مدار رگولاتور مربوط مي‌شود که باعث مي‌شود، گرماي اين بخش‌ها به خوبي دفع نشود. مسئله سوم نيز به نحوه طراحي قاب آلومينيومي مشکي رنگ روي کارت‌گرافيک برمي‌گردد. بخشي قابل توجهي از هواي گرم از عقب کارت‌گرافيک به درون کيس دميده مي‌شود که هواي درون کيس را گرم مي‌کند. پشت کارت‌گرافيک نيز گرماي به نسبت زيادي دارد. توصيه مي‌کنيم در صورت امکان هنگام استفاده از اين کارت‌گرافيک، حتماً يک فن در ديواره کناري کيس نصب کنيد تا به خنک شدن قطعات روي مادربورد و تقويت جريان هواي درون کيس کمک شود.

jade2.jpg

در مقابل، خنک‌کننده Sapphire HD 6870 بسيار کم صداست و به سختي صدايي از آن شنيده مي‌شود. البته فرکانس پردازنده و حافظه کارت‌گرافيک نسبت به مدل اصلي تغييري نکرده‌است اما باز هم گرماي پردازنده‌گرافيکي در حد مناسبي قرار دارد. اما آنچه نصيب ديگر قطعات روي کارت‌گرافيک (خازن‌ها، مدار رگولاتور و حافظه) مي‌شود، تنها يک جريان هواي مختصر است که مي‌توانيد تنها بخشي از گرماي اين قسمت‌ها را از کارت‌گرافيک خارج کنيد. البته گرماي ديگر بخش‌هاي کارت‌گرافيک در مقايسه با کارت‌هاي گرافيک حرفه‌اي چندان زياد نبوده و با يک کارت‌گرافيک داغ روبه‌رو نيستيم.

براي ثبت دما از نرم‌افزار GPU Shark 0.4.4 استفاده کرده و مقدار دماي ثبت‌شده در جدول، حداکثر دمايي بود که در زمان اجراي هر تست ثبت شد. جدول 3 نتايج تست دماي کارت‌هاي گرافيک را بر حسب درجه سانتي‌گراد نشان مي‌دهد.

jade3.jpg

نتيجه‌گيري

راستش قضاوت ميان اين دو کارت‌گرافيک کار بسيار سختي است چون هر دو کارت‌گرافيک از برند‌هاي معتبر و خوبي هستند. اما در مجموع و با در نظر گرفتن نتايج تست‌هاي راندمان و خنک‌کننده مي‌توان گفت، در اين رقابت برگ برنده با کارت‌گرافيک GTX 560 Ti Direct CU II است. البته در اين ميان، نمي‌توان از توانايي‌ها و ويژگي‌هاي مناسب کارت‌گرافيک HD 6870 شرکت Sapphire نيز چشم‌پوشي کرد.

منبع : سخت افزار (بابک‌ولي‌زاده)

لینک به دیدگاه
Share on other sites

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .
توجه: مطلب ارسالی شما پس از تایید مدیریت برای همه قابل رویت خواهد بود.

مهمان
ارسال پست در این تاپیک...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

 اشتراک گذاری

×
  • اضافه کردن...