رفتن به مطلب

بحث و گفتگو درمورد سهام عدالت


Rorschach
 اشتراک گذاری

Recommended Posts

به نام خدا

 

امروز طی اخباری اعلام شد که سهام عدالت ازاد شده😑 و بنا بر اختیار خودتون میتونین وارد سامانه بشید و یکی از دو گزینه رو بزنین.چون بنده و خیلی از دوستان تجربه و اگاهی از بورس و سهام نداریم تصمیم گرفتم تاپیکی بزنم و نظرات و پیشنهادات دوستان با تجربه رو در مورد اینکه مسئله در کل چیه و چه تصمیماتی باید گرفت بپرسم.

باتشکر

لینک به دیدگاه
Share on other sites

  • ارسال 186
  • ایجاد شده
  • آخرین پاسخ

برترین ارسال کننده‌های این تاپیک

برترین ارسال کننده‌های این تاپیک

تصاویر ارسال شده

سلام

سهام عدالتمو میخام بفروشم ،روی معدن الماس تو آفریقا سرمایه گذاری کنم،نظرتون چیه؟

لینک به دیدگاه
Share on other sites

مهلت یکماهه مشمولان سهام عدالت برای انتخاب نحوه آزادسازی سهام/ ارزش سهام عدالت 11 میلیون تومان است

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی با بیان اینکه در راستای ابلاغ رهبر بزرگوار انقلاب مهلت یکماهه برای مشمولان سهام عدالت در سامانه این سهام برای انتخاب نحوه آزادسازی و مدیریت سهام عدالت درنظر گرفته شده است، گفت: ارزش سهام یک میلیونی عدالت به 11 میلیون تومان رسیده است.

 

13990207000389_Test_PhotoN.jpg

 

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، علیرضا صالح رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی امروز در جمع خبرنگاران در محل این سازمان گفت: در پی ابلاغیه مقام معظم رهبری مبنی بر اجازه آزادسازی سهام عدالت، سایت مربوطه در سازمان به نشانی samanese.ir از امروز باز شده و مشمولان سهام عدالت یک ماه فرصت دارند در این سامانه وارد شده،‌ ارزش سهام و شرکت‌های سرمایه‌پذیر خود را ببینند و دو گزینه دارند که باید انتخاب کنند، یا به صورت مستقیم مدیریت سهام خود را برهده ی‌گیرند، یا اینکه غیرمستقیم و از طریق شرکت‌های سهام عدالت استانی انتخاب می‌کنند.

وی افزود: در حال حاضر ارزش سهام عدالت یک میلیون تومانی بیش از ۱۰ برابر شده و تقریباً به ۱۱ میلیون تومان رسیده و این نشان می‌دهد دولت در این مدت به صورت شایسته، اموالی که از مردم نزد دولت ودیعه بوده، مدیریت کرده است.

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی گفت: لایحه آزادسازی سهام عدالت را دو سال قبل دولت به مجلس ارسال کرد، اما برای آزادسازی آن منتظر بودیم که با توجه به اینکه طرح اعطای سهام عدالت با اذن رهبری بوده، منتظر بودیم اجازه رهبری گرفته شود تا این سهام آزاد شود و مالکیت و مدیریت سهام عدالت که ارزش آن در حال حاضر ۳۰۰ هزار میلیارد تومان شده است را به مردم واگذار کنیم. در ابلاغیه شب گذشته مقام معظم رهبری این اجازه به دولت داده شد و دولت هم عزم کافی دارد که این آزادسازی انجام شود.

صالح این را هم گفت: سهام عدالت که از سال ۸۵ به مردم واگذار شد، برای دو دهک مددجویان کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی با ۵۰ درصد تخفیف ارائه شد و طی ۱۰ سال گذشته از محل سود سهام این شرکت‌ها، بقیه اقساط واصل شد، بنابراین سهام عدالت این دو دهک یک میلیون تومانی کامل است که ارزش آن الان به حدود ۱۱ میلیون تومان یعنی ۱۱ برابر رسیده است.

وی گفت:‌ همچنین ۳۶ شرکت بورسی و ۱۴ شرکت غیربورسی شرکت‌های سرمایه‌پذیر سهام عدالت هستند که سود این شرکت‌ها طی سه سال گذشته به خزانه واریز شده و سازمان خصوصی‌سازی هم در سه مرحله سود سهام عدالت را به مردم واگذار کرده است.

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی گفت: کل سهامداران عدالت که بیش از ۴۹ میلیون و ۱۰۰ هزار مشمول هستند، با کد ملی مشخص هستند و اطلاعات آنها در سامانه سهام عدالت به صورت کامل وجود دارد. سهام متعلق به هریک از این افراد و شرکت‌های سرمایه‌پذیر در سامانه موجود است. 

وی گفت: سود پرداخت شده به سهامداران عدالت در پی این سه سال بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان بوده است که به مشمولان سهام عدالت پرداخت شده، به گونه‌ای که سود مرحله اول برای هر سهم یک میلیونی ۱۵۰ هزار تومان در مرحله دوم ۱۷۵ هزار تومان و مرحله سوم که در اسفند ۹۸ انجام شد، برای هر سهم یک میلیونی 205 هزار تومان واریز شد و برای دارندگان سهام کمتر به همان نسبت سود کمتری پرداخت شده است. 

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی این را هم گفت: تاکنون حدود 5 میلیون سهامدار عدالت شماره شبای خود را اعلام نکرده‌اند و در نتیجه سود سهام عدالت هم دریافت نکردند که البته پول آنها نزد سازمان خصوصی‌سازی امانت است و ما منتظریم به محض اینکه شماره شبای هر فرد دارنده سهام عدالت جداگانه اعلام شود، بلافاصله سود سهام آنها واریز می‌شود. 

صالح همچنین گفت: ‌امروز با باز شدن سامانه سهام عدالت بیش از ۵۰ هزار نفر از مشمولان وارد شدند و این سامانه ظرفیت این را دارد که تمام مشمولان را بپذیرد، البته یک ماه فرصت است و عجله‌ای برای آن نیست که یکی از گزینه‌ها را به صورت مستقیم یا غیرمستقیم برای مدیریت سهام خود انتخاب کنند و اگر کسی ظرف این یک‌ماه وارد سامانه نشد، به منزله این است که مدیریت غیرمستقیم یعنی از طریق شرکت‌های سهام عدالت استانی می‌خواهد مدیریت کند.

صالح هم‌چنین با اشاره به ابلاغیه مقام معظم رهبری گفت:‌ شورای عالی بورس به صورت موازی ظرف یک ماه تصمیم‌گیری می‌کند که چگونه آزادسازی سهام عدالت در بورس انجام شود. به نظر من ظرف ۱۰ روز آینده دستورالعمل شورای بورس نهایی می‌شود که چه درصدی از سهام عدالت برای چه دوره‌ای آزاد شود. شاید اینگونه باشد که در مرحله اول ۳۰ درصد سهام البته بعد از شش ماه آزاد شود، اما به هر حال شورای عالی بورس تصمیم خواهد گرفت. 

وی گفت: کسانی که روش مدیریت مستقیم را انتخاب می‌کنند، باید دانش و مدیریت کافی از بورس داشته باشند و یک آموزش مختصر نیز در سایت قرار می‌دهیم. 

وی گفت:‌مردم دقت کنند اگر کسی گزینه مستقیم و یا غیرمستقیم را در سامانه سهام عدالت انتخاب کند،‌دیگر امکان برگشت وجود ندارد، چون سهام او مشمول معاملات ثانویه سهام و مالیات می‌شود، بنابراین با دقت گزینه مدیریت مستقیم و یا غیرمستقیم را انتخاب کنند، هیچ عجله‌ای هم نیست، یک ماه فرصت درنظر گرفته شده، پهنای باند سایت هم به اندازه کافی وجود دارد. 

وی تأکید کرد: امسال با اجازه مقام معظم رهبری ۳۰۰ هزار میلیارد تومان دارایی و سهام شرکت‌های سرمایه‌پذیر سهام عدالت وارد بورس تهران می‌شوند و به تعداد سهامداران موجود در بورس، حدود ۵۰ میلیون نفر اضافه می‌شود که بورس تهران از نظر تعداد معامله‌گران در دنیا اول می‌شود.

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی همچنین گفت: دو دهک کمیته امداد و سازمان بهزیستی برگه سهام یک میلیونی دارند و غیر از آن، 25 میلیون نفر برگه‌های سهام عدالت 532 هزار تومانی و 10 میلیون نفر برگه‌های سهام 478 هزار تومانی دراختیار دارند که البته ارزش هریک از این سهام حدود 11 برابر شده است و برای دارنده سهام عدالت یک میلیون تومانی در سه سال گذشته 500 هزار تومان سود واریز شده است. 

وی گفت: تا پایان تابستان امسال کل مشمولان سهام عدالت چه به صورت مدیریت مستقیم و یا مدیریت غیرمستقیم از طریق شرکت‌های سهام عدالت استانی وارد بازار سرمایه می‌شوند.

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس که آیا امکان ثبت‌نام  جاماندگان سهام عدالت وجود دارد، گفت:‌ میزان سهامی که در سال 85 دراختیار دولت بود محدود بود، در نتیجه به 6 دهک سهام عدالت اختصاص یافت و این فهرست بسته شد و تا سال 94 ثبت‌نام این افراد تکمیل شد، اما بعد از واریز سود، این لیست بسته شد و در حال حاضر دولت سهامی دراختیار ندارد که بخواهد به بقیه افراد جامعه سهام عدالت بدهد.

وی تأکید کرد: سهام باقی مانده دست دولت کفاف این را نمی‌دهد که مشمولان جدیدی برای سهام عدالت انتخاب کنیم. 

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی در مورد خروج دولت از شرکت‌های سهام عدالت گفت:‌ برای آزادسازی سهام عدالت دو گزینه مدیریت مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد که در مدیریت مستقیم خود فرد مالکیت و مدیریت سهام خود را برعهده می‌گیرد. در مدیریت ومالکیت غیرمستقیم از طریق شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت انتخاب می‌کند که طبق مصوبه سازمان بورس در مجامع الکترونیکی شرکت می‌کند و نمایندگان خود را انتخاب می‌کند، بنابراین دولت هیچ دخالتی در سهام عدالت نمی‌کند و دولت خود را از سهام عدالت خارج می‌کند. 

صالح همچنین در مورد واگذاری سهام شرکت‌های دولت از طریق صندوق‌های قابل معامله بورسی ای‌تی‌اف گفت: دولت می‌خواهد حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار میلیارد تومان پول مردم را در ای‌تی‌اف‌ها مدیریت کند. در گام اول چاره‌ای ندارد که خودش مدیریت این صندوق‌ها را برعهده بگیرد، اما در گام دوم، مدیریت این صندوق‌ها را به افراد دیگر واگذار می‌کند. در مورد سهام عدالت، گام اول طی ۱۲ سال گذشته برداشته شده است و اکنون گام دوم است که دولت خود را از سهام عدالت خارج می‌کند. نباید سهام عدالت را با ای‌تی‌اف مقایسه کنیم. البته کسانی که واحدهای ای‌تی‌اف را خریداری می‌کنند، ظرف دو ماه آینده این واحدها در بورس قابل معامله می‌شود و امیدنامه و اساسنامه صندوق‌های ای‌تی‌اف هم منتشر شده است.

وی گفت:‌سهام عدالت تا امروز قابل خرید و فروش نبود. مردم می‌توانند از امروز نسبت به مدیریت و خرید و فروش خود اقدام کنند. 

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی گفت:‌ این سازمان مجری قانون است و اگر قرار باشد افراد جدیدی سهام عدالت بگیرند، باید در جایی دیگر تصمیم‌گیری شود. 

صالح همچنین با بیان اینکه سرپرستان خانوار با شماره تلفن همراه به نام خود می‌توانند نحوه مدیریت سهام فرزندان و افراد تحت تکفل خود را انجام دهند، گفت:‌ در عین حال سهام عدالت هر فرد به کد ملی همان فرد تعلق دارد و سود سهام عدالت هم به شماره شبای مربوط به همان کد ملی واریز می‌شود. 

وی اضافه کرد: آزادسازی سهام عدالت احتمالاً اینگونه خواهد بود که ظرف شش ماه آینده بتواند تا ۲۰ درصد سهام خود را بفروشد و این به خاطر حفظ ارزش سهام عدالت است و از طرفی، بازار باید کشش داشته باشد. بازاری که ارزش معاملات آن روزانه حداکثر ۲۰ هزار میلیارد تومان است، یکباره ارزش معاملات به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش می‌یابد.

صالح این را هم گفت: برای تک‌تک مشمولان سهام عدالت کد بورسی صادر می‌شود و از طریق شماره موبایل به نام افراد به آنها اطلاع‌رسانی می‌شود. 

وی گفت: سهام عدالت اکنون دارای ماتریسی با ۴۹ میلیون سطر و ۳۶ ستون است که ارزش سهام هر مشمول در این ماتریس مشخص است.

همچنین حسین علائی معاون سازمان خصوصی‌سازی نیز گفت:‌تمام مشمولان سهام عدالت اطلاعاتشان به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی می‌رود و برای آنها کد بورسی درنظر گرفته شده و باید احراز هویت آنها از طریق سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) احراز شود. 

علائی همچنین در مورد ۱۴ شرکت غیربورسی سهام عدالت گفت:‌ این شرکت‌های غیربورسی نیز در مرحله پذیره‌نویسی قرار دارند و سهامداران این شرکت‌ها در قالب شرکت سهام عدالت استانی قرار می‌گیرند.

لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 6 دقیقه قبل، Silvermanhhh گفته است :

سلام

سهام عدالتمو میخام بفروشم ،روی معدن الماس تو آفریقا سرمایه گذاری کنم،نظرتون چیه؟

منم میخوام روی شرکت خودروسازی فولکس‌واگن المان سرمایه گزاری کنم 

ویرایش شده توسط Vikings
لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 5 دقیقه قبل، Silvermanhhh گفته است :

سلام

سهام عدالتمو میخام بفروشم ،روی معدن الماس تو آفریقا سرمایه گذاری کنم،نظرتون چیه؟

خیلی خوبه. 

من شرکت میخوام ارتقا بدم ماشین الات بزرگ خریداری کنم. قصدم کار افرینی بیشتر است. به امید ایرانی سربلند.

لینک به دیدگاه
Share on other sites

دوستان جدا از شوخی 

من عضو سهام عدالت هستم یک مو از خرس کندن هم غنیمته 

یکی توضیحی میده جریان چیه؟

و چیکار کنیم چه گزینه هایی رو فعال بکنیم به نفع ماست لطفا توضیح بدید؟

ممنون

لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 8 دقیقه قبل، Coffee Addicted گفته است :

من فقط درخواست آب دارم

خدمت شما. 

شرمنده که مجازیه

139511031304054029767794.jpg

لینک به دیدگاه
Share on other sites

دوستان لطفا شوخی نکنید.دوستمون بالاتر توضیحات دولت رو ارسال کردن که بنده منظورم اون نبود ماشالله همه خبرگزاریی ها خبرشو گذاشتن.کسانی که بیشتر در جریان هستن بیان به صورت ساده تر بیان کنن چی دست مردمو میگیره و چ طور؟

لینک به دیدگاه
Share on other sites

مگه این تاپیک UP خوردن داره

خخخخخخخخ

در 30 دقیقه قبل، H.Salimi96 گفته است :

up

 

لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 1 دقیقه قبل، sm.mosavi گفته است :

مگه این تاپیک UP خوردن داره

خخخخخخخخ

 

Down

لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 11 ساعت قبل، Rorschach گفته است :

دوستان لطفا شوخی نکنید.دوستمون بالاتر توضیحات دولت رو ارسال کردن که بنده منظورم اون نبود ماشالله همه خبرگزاریی ها خبرشو گذاشتن.کسانی که بیشتر در جریان هستن بیان به صورت ساده تر بیان کنن چی دست مردمو میگیره و چ طور؟

دوستان شوخی نمیکنند. دولت داره شوخی میکنه.

سر شوخی دولت باز کرده..

ویرایش شده توسط ali-0098
لینک به دیدگاه
Share on other sites

من وارد سامانه شدم زده 530 هزار تومن سهام عدالت دارید و به هیج عنوان نمیشه فروختش یا اعتبار ندارد😐

رو برکه زده یک میلیون سهام دارید...

دیروز هم اعلام شد ارزشش شده 11 میلیون پس چرا زده 500 هزار؟ فازشون چیه دقیقا؟

Untitled.thumb.png.001c0cdb255c64e863f66c08c5f4cd10.png

لینک به دیدگاه
Share on other sites

کلا هدف از این کار اینه که سرمایه سهام عدالت رو بیارن تو بورس تا بورس مرده ایرانو  کمی جون بدن بهش درکل نمیشه نقدش کرد اینطور که من فهمیدم 

لینک به دیدگاه
Share on other sites

                                               حال‌وهوای بورس در یک کشور، همیشه انعکاس واقعیت‌های اقتصادی آن کشور نیست

در نشست هیئت دولت در روز چهارشنبه دهم اردیبهشت‌ماه، حسن روحانی، جهش خیره‌کننده شاخص کل سهام بورس تهران را نشانه استحکام نظام سیاسی ایران و اعتماد مردم به بازار پول و سرمایه کشور عنوان کرد و گفت: «بیرونی‌ها تبلیغ می‌کنند که مردم ایران به نظام و دولت ایران اعتماد ندارند. کاملاً دروغ می‌گویند. بورس ما شاهد دروغگویی آن‌هاست.»

تردیدی نیست که بازار سهام تهران، با گذار از یک رکورد به رکورد دیگر، دورانی استثنایی را از سر می‌گذراند. در واقع شاخص کل بورس تهران تنها در فاصله یک سال، از نهم اردیبهشت سال گذشته تا دهم اردیبهشت امسال، چهار برابر شده و از ۲۱۴ هزار واحد به ۸۷۸ هزار واحد رسیده است. چنین جهش‌هایی در تاریخ جهان جنبه استثنایی دارد.

اما آن‌چه جهش بازار سهام تهران را به عنوان یک رویداد منحصربه‌فرد در تاریخ اقتصاد جهانی به ثبت می‌رساند، فضای تحقق آن است.

وصله ناجور

در واقع شاخص کل سهام تهران در شرایطی به قله‌های افسانه‌ای دست می‌یابد که اقتصاد ایران با یکی از سخت‌ترین بحران‌ها در تاریخ معاصر خود دست‌به‌گریبان است، چشم‌انداز آن تیره و تار به نظر می‌رسد و در فضای سیاسی و ژئوپولیتیک به‌شدت ناامنی دست‌وپا می‌زند.

از آن گذشته، ایران زیر فشار همه‌گیری کرونا، همانند بسیاری دیگر از کشورها، با سخت‌ترین بحران بهداشتی صد سال اخیر دست‌وپنجه نرم می‌کند.

طی چهل روز نخست سال جاری خورشیدی، در حالی که بلندآوازه‌ترین بورس‌های جهان، از داوجونز آمریکایی گرفته تا داکس آلمانی و نیکی ژاپنی، زیر تهاجم ویروس کرونا به گونه‌ای سرسام‌آور سقوط کرده‌اند، شاخص کل سهام در بورس تهران ۷۱ درصد رشد داشته است.

در این شرایط، تعجب‌آور نیست اگر«بیرونی‌ها»، به تعبیر آقای روحانی، از آن‌چه در بازار سهام تهران می‌گذرد انگشت حیرت به دندان بگزند. خواهیم دید که شماری از «درونی‌ها» نیز در این حیرت با هم‌میهنان بیرونی خود سهیم‌اند و جشن و آتش‌بازی در بورس اوراق بهادار تهران را، در مقایسه با فضای اقتصادی و سیاسی و دیپلماتیک و نیز جو بهداشتی و روانی کشور، یک «وصله ناجور» می‌بینند.

به نظر می‌رسد که حسن روحانی بورس را آینه تمام‌نمای واقعیت‌های سیاسی و اقتصادی کشور می‌داند، زیرا در نشست روز چهارشنبهٔ هیئت دولت به «بیرونی‌ها» طعنه می‌زند که چون چشم ندارند شکوفایی حیرت‌انگیز بازار سرمایه ایران را ببینند، نظام و دولت جمهوری اسلامی را زیر پرسش می‌برند.

به آگاهی ایشان می‌رسانیم که حال و هوای بورس در یک کشور، همیشه انعکاس واقعیت‌های اقتصادی آن کشور نیست و اتفاق می‌افتد که در شرایطی ویژه، زمانی که همه شاخص‌های کلان در وضعیت مثبتی هستند، بازار سرمایه زیر تأثیر ریسک‌های خارجی یا شایعات بی‌پایه و فضای روانی ساخته و پرداخته سوداگران به گرایش‌های منفی تسلیم می‌شود و به سراشیبی می‌افتد.

شاخص بورس و واقعیت‌های اقتصادی

ولی در مجموع، ناهماهنگی میان شاخص کل بورس و واقعیت‌های بنیادی اقتصادی در یک کشور جنبه استثنایی و موقتی دارد و این واقعیت‌ها معمولاً طی مدتی کوتاه بر ناهماهنگی غلبه می‌کنند.

صد‌ها کارشناس و رسانه و مؤسسه که در ارزیابی درجهٔ خطرپذیری کشور‌ها و مناطق تخصص دارند، بازار‌های مالی و نیز تک‌تک واحد‌های تولیدی حاضر در بازار سهام را زیر نظارت دارند و گریز از این نظارت اگر غیرممکن نباشد، دست‌کم بسیار دشوار است.

سرمایه‌گذاران خارجی پیش از ورود به بازار یک کشور همیشه وضعیت حال و آتی شاخص‌های اقتصاد کلان آن کشور را بررسی می‌کنند و از تحلیل فضای ژئوپولیتیک آن نیز غفلت نمی‌ورزند. یک دانشجوی سال اول اقتصاد می‌آموزد که هر کس بخواهد در بازار سهام یک کشور سرمایه‌گذاری کند، اگر نخواهد پولش را را به آتش بکشد، نخست باید این شاخص‌ها را بررسی کند و یا از نهاد‌های تخصصی بخواهد این بررسی را برای او انجام بدهند:

یک) رشد تولید ناخالص داخلی کشور مورد نظر در چه وضعیتی است و چشم‌انداز آن چگونه است؟ این مهم‌ترین شاخص اقتصادی یک کشور است و شمار زیادی از دیگر شاخص‌ها وابسته به آن است. مصرف خانوارها، حجم مالیات‌ها، سرمایه‌گذاری‌ها، موقعیت بخش‌های گوناگون اقتصاد و شرکت‌ها، همه و همه در رابطه با این شاخص محاسبه می‌شوند. در مورد مهم‌ترین مناطق پویای اقتصادی جهان (آمریکای شمالی، منطقه یورو و چین) این شاخص روز به روز زیر ذره‌بین‌هاست و مسیر جابه‌جایی صد‌ها میلیارد دلار سرمایه در مقیاس جهانی بر پایه آن ترسیم می‌شود.

دو) نرخ بیکاری. این شاخص که در پیوند نزدیک یا نرخ رشد تولید ناخالص داخلی است، فضای اقتصادی یک کشور و آینده آن را برای سرمایه‌گذار ترسیم می‌کند. جمعه اول هر ماه، در ساعت چهارده و سی دقیقه، اعلام نرخ بیکاری در آمریکا بر تصمیم‌گیری صد‌ها هزار سرمایه‌گذار در چهارگوشه جهان اثر می‌گذارد.

سه) شاخص‌های بنیادی دیگری در عرصه‌هایی چون تورم، نرخ بهره، بازرگانی خارجی، نوسان‌های ارزی و تعادل بودجه، به دلیل توان تأثیرگذاری آن‌ها بر بازار سهام، طبعاً مورد توجه شدید سرمایه‌گذاران است.

چهار) در بازار‌های بزرگ سهام جهان، شاخص‌های اضافی دیگری چراغ راهنمای سرمایه‌گذاران است، از جمله شاخص میشیگان (درجه اعتماد مصرف‌کنندگان آمریکایی)، شاخص‌ ای.اف.او (درجه اعتماد کارفرمایان آلمانی)، اژدهای طلایی (شاخص سوددهی شرکت‌های بزرگی چینی، هنگ‌کنگی و تایوانی) و... .

علاوه بر انبوه داده‌های متمرکز بر شاخص‌های مزبور، مجموعه عظیمی از اطلاعات درباره ریسک‌های سیاسی و ژئوپولیتیک کشور‌ها منتشر می‌شود و این به‌جز دریایی از اطلاعات است که درباره هر یک از شرکت‌های حاضر در بازار سهام در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرد.

بورس و اقتصاد ایران

به ایران باز می‌گردیم و در کمال شگفتی از خود می‌پرسیم که اگر بازار سرمایه مبنا و پایه‌ای دارد و از منطق و ملاک‌های کم‌وبیش عقلانی پیروی می‌کند، اوج‌گیری افسانه‌ای شاخص کل سهام در بورس تهران از چه عواملی نشئت گرفته است؟

برای یافتن پاسخ این پرسش بد نیست مثالی بیاوریم (البته در مثل مناقشه نیست). فرض کنیم یک فعال اقتصادی تایوانی که تصادفاً از جهش‌های حیرت‌انگیز در بورس تهران باخبر شده، به سراغ یک مؤسسه آسیایی متخصص در امور خاورمیانه برود و از آن برای سرمایه‌گذاری در بازار سهام تهران نظر بخواهد. مؤسسه مورد نظر، در پی چند روز بررسی، اطلاعات زیر را در اختیار او قرار می‌دهد:

۱) بر پایه ارزیابی صندوق بین‌المللی پول، نرخ رشد اقتصادی ایران در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ به ترتیب منفی ۵.۴ و منفی ۷.۶ درصد بوده و در سال جاری میلادی هم دوباره ۶ درصد فرو می‌ریزد.

۲) بر پایه ارزیابی همان نهاد، نرخ تورم ایران در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ به‌ترتیب ۳۱ و ۴۱ درصد بوده و در سال جاری میلادی هم بالای ۳۴ درصد پیش‌بینی می‌شود.

۳) بودجه عمومی ایران در سال جاری خورشیدی چهل تا پنجاه درصد کسری دارد.

4) بازار کار ایران که پیش از شیوع بیماری کرونا بر پایه آمار رسمی ۳.۲ میلیون نفر بیکار داشت، در سال جاری خورشیدی به پیش‌بینی «مرکز پژوهش‌های مجلس» و بر اساس سناریو‌های گوناگون، ۲.۸ تا ۶.۴ میلیون نفر بیکار اضافی خواهد داشت.

۵) صادرات نفت ایران که مهم‌ترین منبع تأمین ارز کشور است، زیر فشار تحریم خارجی طی دو سال اخیر به یک‌ششم تا یک‌هفتم رسیده و قیمت هر بشکه نفت صادراتی ایران هم طی سه ماه گذشته از ۶۰ دلار به ۱۰ دلار کاهش یافته است.

۶) فضای کسب و کار در ایران بسیار نامناسب است و ایران از لحاظ حضور بسیار سنگین دولت و نهاد‌های شبه‌دولتی در اقتصاد، احترام به مالکیت، درجه فساد، سطح رقابت و دیگر عوامل حکمرانی اقتصادی، همواره در ته جدول‌های بین‌المللی قرار دارد.

۷) در صحنه ژئوپولیتیک جهانی، ایران یک کشور «غیرعادی» به شمار می‌رود، زیر سنگین‌ترین تحریم‌های بین‌المللی قرار دارد و بخش بزرگی از کانال‌های ارتباطی مالی و پولی‌اش مسدود است.

۸) در سطح منطقه‌ای هم ایران گرفتار تنش‌های دائمی با شمار زیادی از همسایگان دور و نزدیک خویش است.

سرمایه‌گذار تایوانی که قصد خودکشی ندارد و نیز نمی‌خواهد دارایی‌اش را به آتش بکشد، بعد از بررسی سریع این داده‌ها، طبعاً عطای ایران را به لقای آن می‌بخشد، ولی از این‌که در چنین کشوری شاخص کل بورس به بالاترین رکورد جهانی دست یافته، به‌سختی حیرت می‌کند.

بازی خطرناک

از حضور خارجیان در بازار بازار سهام جمهوری اسلامی خبری نیست. در واقع بورس تهران تنها پس‌اندازکنندگان خرده‌پای ایرانی را به گروگان گرفته و آن‌ها را، فارغ از هرگونه منطق اقتصادی، بازی می‌دهد. در جنگل بازار سهام و دیگر بازار‌های موازی مثل ارز، پول (نرخ بهره)، مسکن، طلا و حتی خودرو، پس‌اندازکننده ایرانی برای حفظ دارایی‌اش از جایی به جای دیگر می‌رود و در بسیاری موارد هم خانه‌خراب می‌شود.

حسن روحانی «بیرونی‌ها» را به دروغ‌گویی متهم می‌کند و جهش‌های پی‌درپی بورس تهران را به رخ آن‌ها می‌کشد، ولی نمی‌بیند که شمار زیادی از «درونی‌ها» هم درباره وضعیت کنونی بازار سهام تهران سخت نگران‌اند از این‌که با اقتصادی چنین به‌خاک‌نشسته، شاخص کل بورس تهران در اوج آسمان‌ها پرواز می‌کند.

چرایی هجوم نقدینگی به بورس تهران

راستی چرا این همه نقدینگی به بورس تهران هجوم آورده است؟ هستند کسانی که این هجوم را به امنیتی شدن دیگر بازار‌ها (ارز و طلا) و یا از نفس افتادن آن‌ها (مسکن) نسبت می‌دهند و بر این باورند که چون چشم‌انداز کسری بسیار شدید بودجه و نیز سقوط درآمد‌های ارزی، انتظارات تورمی را بالا برده، مردم برای حفظ پس‌اندازهایشان به خرید سهام روی آورده‌اند.

وجود انتظارات تورمی در جامعه انکارناپذیر است، ولی این عامل به‌تنهایی نمی‌تواند شتاب تقاضای سهام را در بورس تهران، آن هم به گونه‌ای بسیار غیرحرفه‌ای و خطرناک، توضیح دهد.

جمع دیگری از صاحبنظران ایرانی عامل دیگری را پیش می‌کشند و آن دخالت همه‌جانبه دولت در بازار سرمایه با هدف جمع‌آوری دارایی پس‌اندازکنندگان به منظور جبران کسری بودجه است. استدلال این است که در شرایط کنونی، هزینه‌های دولت سر به فلک کشیده، حال آن‌که پولی در دست نیست: ارز حاصل از نفت به رؤیا بدل شده و گرفتن مالیات هم از بنگاه‌هایی که زیر فشار‌های گوناگون از جمله کرونا زمینگیر شده‌اند، روزبه‌روز دشوار‌تر می‌شود.

در این شرایط، واگذاری اموال دولتی در بورس می‌تواند به منبعی برای جبران کسری بودجه بدل شود. به همین سبب شخص رئیس ‌جمهوری اسلامی و وزارت امور اقتصادی و دارایی مردم را به خرید سهام تشویق می‌کنند و حتی به خریداران سهام اطمینان می‌دهند که از آن‌ها حمایت خواهند کرد.

روزنامه «دنیای اقتصاد» چاپ تهران در سرمقاله هفتم اردیبهشت ماه خود زیر عنوان «آن بالا‌ها چه خبر است؟»، در نهایت ادب می‌نویسد که «دولت محترم پشتیبان اصلی افزایش شاخص بورس محسوب می‌شود.» در سرمقاله نهم اردیبهشت ماه همان روزنامه، دکتر داوود سوری، استاد دانشگاه، به دولت خرده می‌گیرد که گفته است «تمام‌قد در حمایت از بازار سرمایه ایستاده است» و با این کار، به گفته نویسنده سرمقاله، بر تندی آتش هیجان در بازار سهام می‌دمد.

دکتر سوری حرف دولت را «بی‌معنی» توصیف می‌کند و چنین ادامه می‌دهد: «تمام‌قد حمایت می‌کنم یعنی چه؟ آیا در صورت وقوع زیان، زیان خریداران را جبران می‌کند؟ به‌طور حتم، خیر. از دولت به جز این‌که به‌عنوان یک سهامدار بخشی از سهام بنگاه‌های خود را بفروشد اما همچنان به‌عنوان سهامدار عمده مدیریت آنها را در اختیار مدیران اغلب ناکارآی خود قرار دهد و همچنان به‌عنوان دولت و قانون‌گذار بازار نهاده و محصول آنها را کنترل و مختل کند، انتظار بیشتری نباید داشت.»

برای آن‌که به آقای روحانی اطمینان بدهیم که تنها «بیرونی‌ها» نیستند که شکوفایی افسانه‌ای بورس تهران را باور نمی‌کنند، این چند جمله را نیز از سایت «الف» متعلق به احمد توکلی نقل می‌کنیم. این رسانه بورس تهران را «بزرگ‌ترین پاشنه آشیل اقتصاد ایران» توصیف می‌کند، چرا که «با تبلیغ بیش از اندازه که تا حدود زیادی غیرواقعی است، میلیون‌ها نفر از مردم اغلب بی‌تجربه و با ریسک بالا وارد این بازی خطرناک شده‌اند.»

برای آن‌که به خطرناک بودن این بازی بیشتر پی ببریم، بر این تناقض تأکید می‌کنیم که صنایع بزرگی مثل پتروشیمی‌ها و پالایشی‌ها به یکی از مهم‌ترین پیشتازان جذب تقاضا و رشد قیمت سهام در بورس تهران بدل شده‌اند، حال آنکه هر دو به دلیل سقوط بهای نفت و کاهش تقاضا در وضعیت متزلزلی قرار دارند.

آیا لشکر دیگری از مال‌باختگان در راه است؟

فریدون خاوند، اقتصاددان، تحلیلگر اقتصادی و استاد اقتصاد پاریس فرانسه است.

لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 19 ساعت قبل، Slasher گفته است :

کلا هدف از این کار اینه که سرمایه سهام عدالت رو بیارن تو بورس تا بورس مرده ایرانو  کمی جون بدن بهش درکل نمیشه نقدش کرد اینطور که من فهمیدم 

حاجی برعکس گفتی که..... تا جایی که من حس میکنم چیزی قرار نیست به نفع مردم بشه. فعلا که تمام دنیا بورس هاشون ترکیده و فقط ما خوبیم که بورسمون نه تنها نخوابیده بلکه سود انچنانی داره بهمون میده و ملت صف کشیدن که سهام بخرن. که خدا تومن از جیب مردم به سمت دولت  روانه میشه و میتونه مقدار زیادی از کسری هارو جبران کنه. در نهایت بعد از اینکه پول ها جمع شد  سهام مردم ازاد میشه و مردم گشنه و تشنه و بی پول راهی بورس میشن که سهامشون رو بفروشن.  شما فکر کن بورس یهو پر بشه از چند میلیون ادم که یکهو بخوان سهامشون و بفروشن. اولا که دیگه اونموقع سهام 11 تومن که هیچ شانس بیاری همون 500 تومن ارزش خودشو حفظ کنه و بعدم اینکه وقتی بورس پر از فروشنده بشه یعنی فاجعه .

لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 3 دقیقه قبل، milad.azn گفته است :

حاجی برعکس گفتی که..... تا جایی که من حس میکنم چیزی قرار نیست به نفع مردم بشه. فعلا که تمام دنیا بورس هاشون ترکیده و فقط ما خوبیم که بورسمون نه تنها نخوابیده بلکه سود انچنانی داره بهمون میده و ملت صف کشیدن که سهام بخرن. که خدا تومن از جیب مردم به سمت دولت  روانه میشه و میتونه مقدار زیادی از کسری هارو جبران کنه. در نهایت بعد از اینکه پول ها جمع شد  سهام مردم ازاد میشه و مردم گشنه و تشنه و بی پول راهی بورس میشن که سهامشون رو بفروشن.  شما فکر کن بورس یهو پر بشه از چند میلیون ادم که یکهو بخوان سهامشون و بفروشن. اولا که دیگه اونموقع سهام 11 تومن که هیچ شانس بیاری همون 500 تومن ارزش خودشو حفظ کنه و بعدم اینکه وقتی بورس پر از فروشنده بشه یعنی فاجعه .

فاجعه ای بزرگ در راه است . . . 

البته نگران نیستم... چون مثل همیشه عادت میکنیم .... مثل همیشه . . . 

لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 5 دقیقه قبل، ali-0098 گفته است :

فاجعه ای بزرگ در راه است . . . 

البته نگران نیستم... چون مثل همیشه عادت میکنیم .... مثل همیشه . . . 

من واقعا درد مردمو نمیفهمم

چرا یه اشتباهو صدبار انجام میدن

چرا به پروپاگاندا اعتماد میکنن

چرا واقعا

 

من اون سهام مسخرشونو میزارم همونطور بمونه،فرقی که نداره ،از یه حساب دولت میره یه حساب دولت دیگه

لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 1 دقیقه قبل، Silvermanhhh گفته است :

من واقعا درد مردمو نمیفهمم

چرا یه اشتباهو صدبار انجام میدن

چرا به پروپاگاندا اعتماد میکنن

حرف دل منو زدین .... 

دور برمون پر از آدمای تحصیل کرده بدون سواد سیاسی هست 

لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 1 ساعت قبل، milad.azn گفته است :

حاجی برعکس گفتی که..... تا جایی که من حس میکنم چیزی قرار نیست به نفع مردم بشه. فعلا که تمام دنیا بورس هاشون ترکیده و فقط ما خوبیم که بورسمون نه تنها نخوابیده بلکه سود انچنانی داره بهمون میده و ملت صف کشیدن که سهام بخرن. که خدا تومن از جیب مردم به سمت دولت  روانه میشه و میتونه مقدار زیادی از کسری هارو جبران کنه. در نهایت بعد از اینکه پول ها جمع شد  سهام مردم ازاد میشه و مردم گشنه و تشنه و بی پول راهی بورس میشن که سهامشون رو بفروشن.  شما فکر کن بورس یهو پر بشه از چند میلیون ادم که یکهو بخوان سهامشون و بفروشن. اولا که دیگه اونموقع سهام 11 تومن که هیچ شانس بیاری همون 500 تومن ارزش خودشو حفظ کنه و بعدم اینکه وقتی بورس پر از فروشنده بشه یعنی فاجعه .

عزیز من بورس ایران در مقایسه با بازار بورس کشور های پیشرفته هیچی نیست منظورم از مرده همین بی ارزش بودن بورسه ایرانه که دولت میخواد این سهام عدالتو تزریق کنه به بورس همینجوری هم که مردم صف کشیدن واسه سهام خریدن اخرم بورس میخوابه و سهام مردم میشه پشکل 

لینک به دیدگاه
Share on other sites

  • کاربر ویژه
ارسال شده در (ویرایش شده)
در 8 ساعت قبل، Sabertooth گفته است :

 

برای آن‌که به خطرناک بودن این بازی بیشتر پی ببریم، بر این تناقض تأکید می‌کنیم که صنایع بزرگی مثل پتروشیمی‌ها و پالایشی‌ها به یکی از مهم‌ترین پیشتازان جذب تقاضا و رشد قیمت سهام در بورس تهران بدل شده‌اند، حال آنکه هر دو به دلیل سقوط بهای نفت و کاهش تقاضا در وضعیت متزلزلی قرار دارند.

 

تمام مطالب درست ولی این خط آخر به نظرم صحیح نیست. از اونجایی که ورودی پتروشیمی نفت و گاز و مشتقاتش هست در نتیجه با کاهش قیمت نفت مواد اولیه ارزان تر و سودآوری بالاتری برای پتروشیمی داره.

-----------------------------

در مورد بورس هم چیزی که مشخص هست شاخص از بعد عید تا الان نزدیک 400 هزار واحد رشد داشته و تقریبا روز منفی نداشتیم و حالا روزهایی در هفته داریم که از شدت تقاضا و افزایش ورود نقدینگی به بورس ،شما سهمی برای خرید پیدا نمیکنید و نمای بازار یکدست سبز هست. این در حالی است که ارزش ذاتی خیلی از سهم هایی که در بورس داریم شاید یک دهم ارزش کنونی که دارند باشه. p به e خیلی از سهم ها بالای 50 یا بعضا بالای 100 هست که این زنگ خطری است برای افرادی که سهام دار چنین نمادهایی هستند. روزانه نزدیک به هزار میلیارد تومان نقدینگی وارد بورس میشه و این توجیحی شده بر ادامه روند مثبت شاخص و بازار سرمایه. در شرایط کنونی که دولت با کسری بودجه شدید برای اداره امور دست و پنجه نرم می کنه حمایت تمام قد از بورس و بردن جریان نقدینگی به این سمت به نظر میرسه تنها راه برونرفت از این شرایط برای دولت باشه. به عبارت دیگر میشه "تامین کسری بودجه دولت با بکارگیری نقدینگی راکد مردم بوسیله نشان دادن در باغ سبز به آنان"

  شاپور محمدی بنده خدا هم که سعی داشت به هر نحوی روند مثبت شاخص رو کند کنه که ظاهرا استعفا کرد! (تغییر در قانون حجم مبنا، کاهش دامنه نوسان به 2 درصد"که همتی و وزارت دارائی مخالفت کردند و اجرایی نشد" افزایش حجم مبنا دوبرابری برای سهم های با رشد متوالی 20 و 50 درصد).

ویرایش شده توسط HeX
لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 52 دقیقه قبل، HeX گفته است :

تمام مطالب درست ولی این خط آخر به نظرم صحیح نیست. از اونجایی که ورودی پتروشیمی نفت و گاز و مشتقاتش هست در نتیجه با کاهش قیمت نفت مواد اولیه ارزان تر و سودآوری بالاتری برای پتروشیمی داره.

-----------------------------

در مورد بورس هم چیزی که مشخص هست شاخص از بعد عید تا الان نزدیک 400 هزار واحد رشد داشته و تقریبا روز منفی نداشتیم و حالا روزهایی در هفته داریم که از شدت تقاضا و افزایش ورود نقدینگی به بورس ،شما سهمی برای خرید پیدا نمیکنید و نمای بازار یکدست سبز هست. این در حالی است که ارزش ذاتی خیلی از سهم هایی که در بورس داریم شاید یک دهم ارزش کنونی که دارند باشه. p به e خیلی از سهم ها بالای 50 یا بعضا بالای 100 هست که این زنگ خطری است برای افرادی که سهام دار چنین نمادهایی هستند. روزانه نزدیک به هزار میلیارد تومان نقدینگی وارد بورس میشه و این توجیحی شده بر ادامه روند مثبت شاخص و بازار سرمایه. در شرایط کنونی که دولت با کسری بودجه شدید برای اداره امور دست و پنجه نرم می کنه حمایت تمام قد از بورس و بردن جریان نقدینگی به این سمت به نظر میرسه تنها راه برونرفت از این شرایط برای دولت باشه. به عبارت دیگر میشه "تامین کسری بودجه دولت با بکارگیری نقدینگی راکد مردم بوسیله نشان دادن در باغ سبز به آنان"

  شاپور محمدی بنده خدا هم که سعی داشت به هر نحوی روند مثبت شاخص رو کند کنه که ظاهرا استعفا کرد! (تغییر در قانون حجم مبنا، کاهش دامنه نوسان به 2 درصد"که همتی و وزارت دارائی مخالفت کردند و اجرایی نشد" افزایش حجم مبنا دوبرابری برای سهم های با رشد متوالی 20 و 50 درصد).

معین جان با سهام عدالت چه کنیم بهتره؟

بزاریم بمونه خودش یا مدیریت رو دستی کنیم؟

اینجور که من فهمیدم چوب دو سر طلاست، مدیریت رو دست خودمون کنیم، پسفردا خواستیم بفروشیم (همه میخوان بفروشن) یه دفعه فروش میلیونی میشه ارزش سهام عدالت میشه صفر. اگر هم بیخیال بشیم خودش بمونه همینطوری، دیگه کنترلی روش نیست و آخر سال خیلی راحت دولت میتونه 1000 تا تک تومنی بده بگه بیایین اینم سودش.

 

 

 

 

لینک به دیدگاه
Share on other sites

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .
توجه: مطلب ارسالی شما پس از تایید مدیریت برای همه قابل رویت خواهد بود.

مهمان
ارسال پست در این تاپیک...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

 اشتراک گذاری


×
  • اضافه کردن...