رفتن به مطلب

ارتقای شاخص های کلان اقتصادی و اجتماعی ایران در جهان


alireza
 اشتراک گذاری

Recommended Posts

ارتقای شاخص های کلان اقتصادی و اجتماعی ایران در جهان تازه‌ترین گزارش توسعه انسانی سال 2008- 2007 سازمان ملل که شب گذشته رسما" منتشر شد، از بهبود شاخص توسعه انسانی، افزایش رتبه امید به زندگی، افزایش تولید سرانه، بهبود رشد، کاهش فقر، کاهش نرخ رشد جمعیت، افزایش نرخ باسوادی، عدم تغییر واردات و رشد صادرات در جمهوری اسلامی ایران خبر داد.

گزارش توسعه انسانی سال 2007 - 2008 سازمان ملل با عنوان "مبارزه با تغییرات آب و هوایی، اتحاد بشری در جهان تقسیم شده" اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران که سال گذشته رتبه 96 شاخص توسعه انسانی (hdi) را بین 177 کشور دنیا کسب کرده بود، در گزارش امسال با دو پله صعود در جایگاه 94 جهان قرار گرفته است که نشان دهنده بهبود رتبه ایران در توسعه است.

گزارش سال 2007 - 2008 توسعه انسانی بر اساس آمار کشورها از سال 2005 تا ژولای 2007 میلادی برآورد شده است و ارتقای دو رتبه ای ایران در شاخص توسعه انسانی بر اساس معیارهایی چون امید به زندگی، کیفیت نظام آموزشی، درآمد واقعی و سرانه درآمد ملی محاسبه شده است و بر این اساس جمهوری اسلامی ایران در گزارش سال جاری میلادی از کشورهای پاراگوئه و سریلانکا پیشی گرفته و جزء کشورهای توسعه انسانی متوسط قرار گرفته است.

ارزش شاخص توسعه انسانی ایران که در سال گذشته 746/0 از یک بوده است، در سال جاری با 013/0 افزایش به 759/0 رسید.

این گزارش، دومین گزارش منتشر شده سازمان ملل درباره ایران در دولت جدید این کشور ارزیابی می شود و شاخص توسعه انسانی ایران در سال گذشته نیز با سه پله صعود از جایگاه 99 به رده 96 ارتقا پیدا کرده بود.

جمهوری اسلامی ایران از نظر شاخص توسعه انسانی طی دو سال گذشته پنج رده صعود کرده و طی سال های پس از انقلاب نیز با 16 پله صعود مواجه شده و از رتبه 110 در سال 1979 به 94 در سال جاری میلادی ارتقا پیدا رده است.

ایران در شاخص توسعه انسانی در سال جاری در رتبه پائین تری نسبت به کشورهای فیجی و سن ویلسنت و در وضعیت بهتری نسبت به پاراگوئه و گرجستان قرار گرفته است.

فقر درآمدی و انسانی کشورهای در حال توسعه از جمله موارد مهمی است که در گزارش توسعه انسانی مورد توجه قرار گرفته است و در این میان شاخص فقر انسانی (hpi ) از اهمیت زیادی برخوردار است.

بر اساس گزارش توسعه انسانی 2007 ، شاخص امید به زندگی در ایران در عدد 754/0 اعلام شد و امید به زندگی در مردان ایرانی 7/68 سال و در زنان ایرانی نیز از 8/71 سال گزارش شده است.

سازمان ملل متحد با اعلام اینکه متوسط امید به زندگی در ایران در سال گذشته 7/70 سال بوده است، این رقم را در سال جاری 2/70 سال اعلام کرده است.

ایران از لحاظ شاخص امید به زندگی در این گزارش بین 157 کشور رتبه 85 را کسب کرده است که در مقایسه با سال گذشته یک رتبه بهبود داشتنه است.

بر اساس این گزارش، ارزش اسمی تولید ناخالص داخلی ایران 8/189 میلیارد دلار و بر اساس شاخص برابری قدرت خرید 8/543 میلیارد دلار برآورد شده است و سرانه تولید ناخالص داخلی ایران نیز 2781 دلار اعلام شد که در مقایسه با سال گذشته حدود 350 دلار افزایش نشان می دهد. سرانه تولید ناخالص داخلی بر اساس شاخص برابری قدرت خرید 7968 دلار اعلام شد، ضمن آن که ایران از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی از رتبه 72 در سال گذشته به رتبه 71 در سال جاری ارتقا پیدا کرد.

این گزارش با اعلام این که شاخص تولید ناخالص داخلی ایران در سال گذشته 720/0 بوده است، این شاخص را در سال جاری 731/0 اعلام کرده است که بهبود داشته است.

سازمان ملل متحد با اعلام این که متوسط نرخ تورم در ایران بین سالهای 1990 تا 2005 میلادی برابر 3/21 درصد بوده است، نرخ تورم را در گزارش سال گذشته 8/14 درصد و در گزارش امسال 4/13 درصد اعلام کرده است.

گزارش توسعه انسانی 2007 افزود: ایران از نظر فقر بین 108 کشور در حال توسعه رتبه 30 را به خود اختصاص داد که در مقایسه با سال گذشته 5 رتبه بهبود را نشان می دهد و ارزش شاخص فقر انسانی در ایران 9/12 درصد اعلام شد که در مقایسه با 4/16 درصد سال گذشته 5/1 درصد کاهش نشان می دهد. ایران بین کشورهای در حال توسعه از لحاظ فقر در وضعیت بدتری نسبت به پرو و چین و در رتبه بهتری نسبت به سوریه و بولیوی قرار گرفته است.

سازمان ملل با اعلام اینکه ضریب جینی (شاخص توزیع عادلانه درآمد) در ایران 43 است، اعلام کرد: دهک پایین درآمدی در ایران دو درصد درآمد و مصرف و دو دهک پایین درآمدی نیز 1/5 درصد درآمد و مصرف را در این کشور به خود اختصاص می دهند، در حالی که دهک بالای درآمدی 7/33 درصد درآمد و مصرف و دو دهک بالای درآمدی نیز 9/49 درصد درآمد و مصرف را کسب می کنند.

بنابراین گزارش، دهک بالای درآمدی در ایران 2/17 برابر دهک پایین درآمدی و دو دهک بالای درآمدی نیز 7/9 برابر دودهک پایین درآمدی مصرف می کنند.

سازمان ملل پیش بینی کرد، متوسط نرخ رشد جمعیت ایران بین سالهای 2004 تا 2015 به 3/1 درصد در خواهد کاهش خواهد یافت که این رقم در مقایسه با سال گذشته 1/0 درصد کاهش نشان می دهد و پیش بینی شد جمعیت ایران در سال 2015 به 4/79 میلیون نفر خواهد رسید.

گزارش توسعه انسانی 2007 نرخ باسوادی افراد بالای 15 سال را در کشور ما 4/82 درصد اعلام کرد که در مقایسه با رقم 77 درصد سال گذشته بیش از 5درصد رشد نشان می دهد.

این گزارش افزود: از هر هزار نفر در ایران 103 نفر از شبکه جهانی اینترنت استفاده می کنند که این رقم در مقایسه با سال گذشته 21 نفر افزایش نشان می دهد.

سازمان ملل واردات کالا و خدمات در ایران را 30 درصد تولید ناخالص داخلی و صادرات را 39 درصد تولید ناخالص داخلی برآورد کرده است که سهم واردات در مقایسه با سال گذشته تغییری نکرده است و سهم صادرات نیز 7 درصد بیشتر شده است.

و افزود: از مجموع صادرات کالا و خدمات در ایران، 88 درصد مواد خام و اولیه، 9درصد محصولات ساخته شده و صنعتی و 6/2 درصد نیز فناوریهای پیشرفته را شامل می‌شود.

بر اساس نتایج گزارش توسعه انسانی 2007 در خصوص تغییرات و آلودگی آب و هوایی، به دنبال بی توجهی کشورهای مختلف جهان در مقابله با دی اکسیدکربن در جهان بیش از 28 میلیارد تن از این گاز به فضای اطراف انتشار یافت.

آمریکا با انتشار شش میلیارد تن گاز دی اکسید کربن در رده اول جهانی از نظر تولید این گاز قرار گرفته است و پس از آن به ترتیب کشورهای چین با پنج میلیارد تن، روسیه با 5/1 میلیارد تن، هند با 3/1 میلیارد تن و ژاپن با 2/1 میلیارد تن به ترتیب رتبه‌های دوم تا پنجم را به خود اختصاص داده‌اند.

ایران نیز با انتشار 433 میلیون تن دی اکسیدکربن به عنوان سیزدهمین کشور جهان از نظر انتشار این گاز شناخته شده است.

میزان انتشار این گاز توسط ایران در سال 1992 بالغ بر 218 میلیون تن بوده است که بدین ترتیب میزان انتشار این گاز توسط ایران در سال 2004 در مقایسه با سال 1990 بالغ بر دو برابر بوده است.

سهم ایران از انتشار این گاز در جهان طی سال 1990 بالغ بر یک درصد بود که این رقم در گزارش امسال به 5/1 درصد افزایش یافته است.

بر اساس تازه ترین رتبه بندی شاخص توسعه انسانی سال 2007 ، ایسلند توسعه یافته ترین و سیرالئون کم توسعه یافته ترین کشور دنیا شناخته شدند.

ایسلند در گزارش سال جاری میلادی توانسته است با اختلاف اندک نروژ را در رده‌بندی شاخص توسعه انسانی پشت سر بگذارد و رتبه نخست جهانی را به خود اختصاص دهد.

از بین 177 کشور، 82 کشور در این شاخص تنزل رده داشته اند و شاخص ترین آنها آمریکا، بلژیک، لوکزامبورگ با چهار پله نزول، و کشورهایی چون نروژ، ایرلند، ژاپن، سوئد، اتریش، ایتالیا، آلمان، پرتغال، چک، بحرین، عمان، مالزی، روسیه، برزیل، تایلند، ارمنستان، فیلیپین، سوریه، ترکمنستان، مصر، قرقیزستان، هند، پاکستان و بنگلادش هستند

منبع: خبر گزاری فارس

لینک به دیدگاه
Share on other sites

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .
توجه: مطلب ارسالی شما پس از تایید مدیریت برای همه قابل رویت خواهد بود.

مهمان
ارسال پست در این تاپیک...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

 اشتراک گذاری

×
  • اضافه کردن...