رفتن به مطلب

تغیر پاور بعد از چند سال؟


Recommended Posts

با درود و وقت بخیر

در تاپیک ها که چرخی می زدم دیدم دوستان میگن مثلا اگر پاور 3 سال کار کرده یا 5 سال بهتره نو کنی . دلیل چیست؟ مگر چقدر افت توان رخ میده یا نوسانات ولتاژ روی شاخه ها زیاد تر میشه؟

اگر پاوری تحت فشار نباشه چطور؟ یعنی فراتر از نیاز سیستم باشه ، بعد از چند سال باز نیاز به تغیر و تعویض هست؟

سپاس

لینک به دیدگاه
Share on other sites

معمولا 5 سال عمر مفیدشه.

خیلی High End باشه تا 7 سال هم اوکیه.

 

 

لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 13 دقیقه قبل، ARMIN گفته است :

معمولا 5 سال عمر مفیدشه.

خیلی High End باشه تا 7 سال هم اوکیه.

 

 

ممنون یعنی بعد از 5 سال چه اتفاقی رخ میده برای پاور ؟

لینک به دیدگاه
Share on other sites

والا اتفاق خاصی رخ نمیده، بحث اینه اصولا بعد از این مدت بین 10 تا 20 درصد توان اسمی اش افت می کنه  و احتمال بروز مشکل در اون بالاتر میره.

  • لایک 1
لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 7 دقیقه قبل، ARMIN گفته است :

والا اتفاق خاصی رخ نمیده، بحث اینه اصولا بعد از این مدت بین 10 تا 20 درصد توان اسمی اش افت می کنه  و احتمال بروز مشکل در اون بالاتر میره.

ممنون مثلا چه مشکلی؟

لینک به دیدگاه
Share on other sites

بنظر بعید میرسه که بازه عمر 5یا 7ساله بشه براشون تعریف کرد.چون مدلای HIGH END پاورای برندای معتبر مثل کورسیر قشنگ 10سال گارانتی رو دارند وخب 10سال گارانتی یه شرکت معتبر یعنی عملا تو اون ده سال مطمعن باید باشه آدم که این پاور عین ساعت کار میکنه براش و از مشکلاتی مثل افت  کارایی در امان خاهد بود.

 

  • لایک 1
لینک به دیدگاه
Share on other sites

آقای موسوی لطفا راهنمایی بفرمائید

@Mahdi_Moosavi

ویرایش شده توسط life2444
لینک به دیدگاه
Share on other sites

سلام. عمر پاور به پارامترهای فراوانی بستگی داره که مهم ترین اون ها به این شرح است:

 

عوامل محیطی و خارجی

 

  • کیفیت و سطح ولتاژ برق شهر

اگر وضعیت برق شهر منزل شما از نظر سطح ولتاژ و هارمونیک های مزاحم، مناسب نیست و ورودی برق پاور شما از نوع 230V است، کاهش ولتاژ ورودی به کمتر از حدود 200V ولت به صورت محسوسی باعث افزایش دمای کامپوننت های بخش ورودی و کاهش عمر پاور خواهد شد. در این وضعیت اگر ورودی برق پاور شما از نوع فول رنج (110V-230V) باشد، دیگر هیچ نگرانی در این مورد وجود ندارد و پاور بدون هیچ گونه مشکل و کاهش عمر در رنج ولتاژ ورودی 100V تا 240V کار خواهد کرد.

برای مثال:

پاورهای سری EUD ,ESD , HE+,SP+ ،UK و به صورت کلی تمامی پاورهای گرین که بعد از مدل پاور پسوند A دارند (GP430A-ESD)  دارای ورودی برق 230V هستند.

پاورهای سری OC, OC+ ,OCPT, OCDG   و به صورت کلی تمامی پاورهای گرین که بعد از مدل پاور پسوند B دارند (GP850B-OCPT) داری ورودی برق فول رنج (110V-230V) هستند.

 

  • دما، رطوبت و کیفیت هوای محیط

مهم ترین عاملی که باعث کاهش عمر منابع تغذیه سوئیچینگ می شود حرارت بالای کامپوننت های پاور است. در صورتی که پاورهای رده پایین و میان رده استفاده می کنید سعی کنید همواره دمای محیط را کمتر از 30 درجه سانتی گراد نگه دارید. البته پاورهای رده بالا به مراتب تحمل بیشتری در برابر حرارت دارند و از این نظر دارای محدودیت های به مراتب کمتری هستند.

از سوی دیگر رطوبت هوا بسیار بالا (بیش از 80 درصد) هم به صورت محسوس باعث اکسیداسیون اتصالات، گاهی اوقات اتصال کوتاه و کاهش راندمان پاور خواهد شد.

همچنین محیط های آلوده نیز باعث نفوذ گرد و خاک، ذرات فلزی میلی متری و ... به درون پاور و فن پاور می شوند و با تضعیف سرعت فن و مسدود کردن منافذ ورودی هوا در نهایت باعث افزایش دمای داخل پاور و کاهش عمر آن می شود

برای مثال :

پاورهای سری +EUD ,ESD , HE+,SP  گرین قابلیت ارائه توان نامی خود را در دمای محیط  تا حداکثر 40 درجه سانتی گراد دارند.

پاورهای سری UK  گرین قابلیت ارائه توان نامی خود را در دمای محیط  تا حداکثر 45 درجه سانتی گراد دارند.

پاورهای سری OC, OC+ ,OCPT, OCDG   گرین قابلیت ارائه توان نامی خود را در دمای محیط  تا حداکثر50 درجه سانتی گراد دارند.

 

  • میزان بار بر روی پاور

ایده آل ترین نقطه کار و بازدهی مصرف انرژی برای قطعات منابع تغذیه سوئیچینگ در حالتی است که میزان بار روی پاور بین 30 تا 70 الی 80 درصد توان نامی پاور باشد. در صورتی که محاسبات توان مصرفی سیستم خود را به گونه ای انجام داده باشید تا حداکثر توان مصرفی سیستم مد نظر شما از %80 توان نامی پاور بیشتر نباشد تا حد بسیار زیادی عمر بالای منبع تغذیه خورد را بیمه کرده اید.

 

  • مدت زمان و میزان بار بر روی مدار 5V Standby پاور

همان طور که اطلاع دارید حتی  زمانی که سیستم شما خاموش است ولتاژی 5V+ تحت عنوان Standby همواره در خروجی پاور وجود دارد. مدار فراهم کننده این ولتاژ مستقل است و قطعات به کار رفته در این بخش نیز به صورت مستقل از سایر بخش های پاور عمل می کنند. در صورتی که اکثر اوقات سیستم خود را به صورت Standby و یا Sleep  آن هم در فواصل طولانی خاموش می کنید و یا مادربرد شما به سامانه های نورپردازی که حتی در حالت خاموش بودن سیستم نیز فعال است مجهز شده باید بدانید که به مراتب بیشتر از حالت عادی به این مدار فشار وارد می کنید.

جالب است بدانید که بیش از %30 از علل معیوب شدن منابع تغذیه ATX مربوط به استهلاک این مدار است. با خاموش کردن کلید پشت پاور در مواقعی که در فواصل طولانی از سیستم استفاده نمی کنید و یا خاموش کردن سامانه های نورپردازی در حالت آماده به کار  می توانید تا حد زیادی به افزایش عمر منبع تغذیه خود کمک کنید.

 

کیفیت ساخت، توپولوژی و کلاس قطعات به کار رفته در ساخت پاور

 

  • توپولوژی پاور

همواره سعی کنید پاورهای با توپولوژی های مدرن تهیه کنید. با پیشرفت تکنولوژی الکترونیک همواره شاهد کاهش پیچیدگی ها و تعداد کامپوننت های مدارات منابع تغذیه هستیم. همچنین در توپولوژهای جدید تر قطعات مدرن تر هستند و در نقطه کار دقیق تری کار می کنند. همین امر باعث کاهش تلفات حرارتی و الکترومغناطیسی خواهد شد و در نهایت افزایش عمر قطعات را به دنبال خواهد داشت.

از مدرن ترین توپولوژی های بخش اولیه پاور می توان به طراحی های مبتنی بر آرایش :

  •  Full-Bridge
  •  Half-Bridge
  • مدارات PFC از نوع  Totem-Pole Bridgeless
  • Active Clamp Reset Forward

همچنین در این بخش  مدارت  LLC resonant controller با پیاده سازی تکنیک (ZVS (Zero Voltage Switching  نقش مهمی در کاهش تلفات حرارتی و افزایش بازدهی مصرف انرژی دارند.

در بخش ثانویه پاور تنوع مانند بخش اولیه نیست و پاورهای مجهز به مبدل های DC-DC و آرایش  Synchronous rectification مدرن ترین در نوع خود هستند.

برای مثال:

توپولوژی بخش اولیه پاورهای سری OCPT, OCDG و +HP گرین از نوع Half-Bridge است و بخش  LLC resonant controller نیز به افزایش بازدهی این بخش کمک می کند.

توپولوژی بخش ثانویه پاورهای OC, OC+ , OCPT, HP+, UK , EUD, ESD, SPD, HED گرین مجهز به مبدل های DC-DC  و آرایش  Synchronous rectification ( به غیر از ESD) هستند.

 

  • بازدهی مصرف انرژی

بدون شک مهم ترین عامل در تشخیص عیار کیفیت، کارایی و عمر یک منبع تغذیه سوئیچینگ ATX میزان بازدهی مصرف انرژی  آن است. عواملی مانند کیفیت ساخت و طراحی، توپولوژی های مدرن، قطعات با کیفیت  و ... از جمله عواملی هستند که در تجمیع با یکدیگر باعث افزایش بازدهی مصرف انرژی یک منبع تغذیه می شوند.

زمانی که یک منبع تغذیه به بازدهی مصرف انرژی بیش از %90 می رسد (منابع تغذیه دارای گواهینامه 80PLUS GOLD و بالاتر) میزان تلفات حرارتی و الکترومغناطیسی آن بسیار اندک خواهد بود. این امر به دلیل  طراحی و نقطه کار دقیق قطعات و کیفیت بسیار بالای کامپوننت های آن پاور محقق شده است. با افزایش بازدهی  مصرف انرژی حرارت متصاعد شده از قطعات به صورت محسوسی کاهش خواهد یافت و همین امر باعث افزایش عمر و همچنین کاهش سرعت چرخش فن و نویز صوتی پاور خواهد شد.

 

  • کیفیت خازن ها 

یکی دیگر از قطعاتی که نقش مهمی  در افزایش عمر پاور دارند کیفیت و نوع خازن های به کار رفته در ساخت پاور است. تجربه در سال های اخیر ثابت کرده که خازن های ژاپنی عمر به مراتب بیشتری در برابر خازن های تایوانی و چینی دارند. علاوه بر این به صورت تئوری  خازن های با تحمل دمای ℃105 بیش از 4 برابر عمر بیشتری نسبت به خازن های با تحمل دمای ℃85 دارند. علاوه بر این برخی پاورها در بخش ثانویه به خازن های جامد (Solid) مجهز  شده اند که این نوع خازن ها نیز به خصوص در دماهای بالا عمر به مراتب بیشتری نسب به خازن های الکترولیتی دارند.

برای مثال: 

تمامی مدل های منابع تغذیه گرین که در حال حاضر عرضه می شوند چه در بخش اولیه و چه در بخش ثانویه به خازن های ℃105 مجهز شده اند.

خازن های ورودی و بخش Standby   به کار رفته در پاورهای سری UK گرین از نوع ژاپنی می باشد.

تمامی خازن های  به کار رفته در پاورهای سری OCDG, OCPT, OC+,  OC , HP+ , HP, گرین از نوع ژاپنی می باشد.

 

  • نوع فن

یکی دیگر از مهم ترین عوامل در افزایش عمر پاور نوع یاتاقان فن پاور است.با معیوب شدن و یا ضعیف شدن فن پاور در دراز مدت دمای قطعات پاور به صورت افسارگسیخته ای بالا خواهد رفت و در صورتی که پاور به پروتکشن (OTP (Over Temperature Protection  مجهز نباشد در مدت زمان کوتاهی  معیوب  خواهد شد.

به صورت کلی پاورهای ارزان قیمت و رده پایین به فن های بوشی (Sleeve Bearing) و نمونه های مشابه مجهز شده اند که در برابر حرارت، استقرار به صورت عمودی و گرد و خاک مقاومت کمتری دارند.

پاورهای میان رده و رده بالا  اکثراً به فن های مجهز به یاتاقان از نوع (Fluid Dynamic Bearing (FDB و Double Ball Bearing مجهز شده اند که در برابر حرارت، گرد و خاک و نوع استقرار مقاومت بسیار بالایی دارند.

برای مثال: 

پاورهای رده پایین سری ESx, EUx, HEx و SPx گرین به فن های بوشی (Sleeve Bearing) مجهز شده اند.

پاورهای میان رده HP و +HP گرین به فن های از نوع (Fluid Dynamic Bearing (FDB مجهز شده اند.

پاورهای رده بالا سری OC, OC+, OCPT, OCDG گرین به فن های از نوع (Fluid Dynamic Bearing (FDB و یا Double Ball Bearing مجهز شده اند.

 

  • مدت زمان گارانتی و خدمات پس از فروش

در صورتی که به گارانتی معتبر و خدمات پس از فروش واقعی  برند مورد نظر پاورتان اطمینان کامل دارید، به میزان گارانتی سری های مختلف منابع تغذیه آن برند با دقت توجه کنید. شرکت های عرضه کننده پاور همواره در تعیین گارانتی منابع تغذیه سوئیچینگ بسیار محتاط و کم ریسک عمل می کنند. اشتباه در محاسبات مدت زمان گارانتی به خصوص در پاورهای رده بالا و گران قیمت منجر به بروز خسارت های عظیم و جبران ناپذیری به شرکت های عرضه کننده پاور خواهد شد.

برای مثال :

مدت زمان گارانتی پاورهای سری , HP, ESD , EUD , HED , SPD  و UK گرین 37 ماه می باشد.

مدت زمان گارانتی پاورهای سری , +OC+ , HP گرین 62 ماه می باشد.

مدت زمان گارانتی پاورهای سری OCDG , OCPT گرین 130 ماه (10 سال و 10 ماه) می باشد.

 

 

نتیجه گیری نهایی

تمامی مواردی که تا اینجا به آن اشاره شد مقدمه ای بر این موضوع است که عوامل بسیار زیادی در تعیین میزان عمر یک پاور دخیل هستند و نمی توان مدت زمان دقیقی برای آن بیان کرد. از سوی دیگر نوسانات برق شهر و میزان بار بر روی پاور از جمله پارامترهایی هستند که می توانند تأثیر بسیار زیادی در تعین عمر پاور داشته باشند.

اما در صورتی که عوامل محیطی و  پایداری کیفیت برق شهر را در حالت ایده آل در نظر بگیریم: 

پاورهای رده پایین و ارزان قیمت (230V) دارای گواهینامه بازدهی مصرف انرژی 80Plus Standard/ Bronze و فن بوشی (Sleeve Bearing) در بدبینانه ترین حالت ممکن عمری بیش از 6 الی 7 سال دارند.

پاورهای میان رده (فول رنج) دارای گواهینامه بازدهی مصرف انرژی 80Plus Silver/Gold و فن (Fluid Dynamic Bearing (FDB و یا Double Ball Bearing در بدبینانه ترین حالت ممکن عمری بیش از 9 الی 10 سال دارند.

پاورهای رده بالا (فول رنج) دارای گواهینامه بازدهی مصرف انرژی 80Plus Platinum/Titanium و فن   (Fluid Dynamic Bearing (FDB و یا Double Ball Bearing در بدبینانه ترین حالت ممکن عمری بیش از 12 الی 13 سال دارند.

ویرایش شده توسط Mahdi_Moosavi
  • لایک 6
لینک به دیدگاه
Share on other sites

در در 1397/05/08, 03:15:53، ARMIN گفته است :

والا اتفاق خاصی رخ نمیده، بحث اینه اصولا بعد از این مدت بین 10 تا 20 درصد توان اسمی اش افت می کنه  و احتمال بروز مشکل در اون بالاتر میره.

ببخشید عزیز به عنوان مثال موردی :

آیا عاقلانه هست که با یک پاور 1035B چهار عدد گرافیک 470 را ران کنیم ؟

 

در 33 دقیقه قبل، Mahdi_Moosavi گفته است :

سلام. عمر پاور به پارامترهای فراوانی بستگی داره که مهم ترین اون ها به این شرح است:

سلام ممنون از توضیحات جامع

اگر پاور زیر فشار کامل باشد و برق قطع بشه؛ احتمال آسیب هست ؟ به خود پاور یا قطعات ؟

لینک به دیدگاه
Share on other sites

آقا موسوی از توضیحات فنی، کامل شما بسیار ممنونم 

من واقعا به گرین اعتماد دارم و سالهاست مصرف میکنم.

در حال حاضر موس،کیبورد،اسپیکر،کولر بادی،پاور و کیس از محصولات گرین استفاده میکنم.

 

لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 3 ساعت قبل، aVaOMi گفته است :

ببخشید عزیز به عنوان مثال موردی :

آیا عاقلانه هست که با یک پاور 1035B چهار عدد گرافیک 470 را ران کنیم ؟

 

آره، مشکلی نداره.

  • لایک 1
لینک به دیدگاه
Share on other sites

در 7 ساعت قبل، aVaOMi گفته است :

سلام ممنون از توضیحات جامع

اگر پاور زیر فشار کامل باشد و برق قطع بشه؛ احتمال آسیب هست ؟ به خود پاور یا قطعات ؟

در صورتی که پاور مورد نظر استاندارد و تایمینگ سیگنال PWR_OK آن دقیق عمل کند خیر هیچ مشکلی برای سیستم ایجاد نمی شود.

لینک به دیدگاه
Share on other sites

مهمان
This topic is now closed to further replies.
 اشتراک گذاری

×
×
  • اضافه کردن...