رفتن به مطلب

تست قند‌ د‌اعشی و ابتلا به ایدز، شایعه یا واقعیت؟


Recommended Posts

پاسخ مسئولان وزارت بهد‌اشت به شایعات مجازی درباره تست قند داعشی و ایدز

بازهم فضای مجازی و انتشار شایعه ای دیگر. این بار پس از آنكه در اوایل سال موضوع انتشار ویروس ایدز از طریق تست قند خون مطرح و تكذیب شد، انتشار نامه ای منتسب به استانداری هرمزگان در شبكه های اجتماعی سبب شده تا شایعه انتقال ایدز از طریق تست قند خون به طور جدی تری مطرح شود و نگرانی هایی را میان شهروندان ایجاد كند. تصویر نامه منتسب به استانداری هرمزگان كه نه شماره‌ای دارد و نه تاریخی، می‌گوید كه بر اساس گزارش‌های واصله، اخیرا افرادی ناشناس با مراجعه به منازل مردم و معرفی خود به عنوان کارشناس دانشگاه علوم پزشکی‌ اقدام به تست خون از مردم با سرنگ‌های آلوده به ویروس ایدز می‌کنند. در این نامه كه ظاهرا مدیركل امنیتی و انتظامی استان هرمزگان خطاب به فرمانداران شهرستان‌های این استان امضا كرده، آمده است:

با توجه به اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی مبنی بر عدم اجرای طرح‌هایی از این قبیل، لطفا دستور فرمایید ضمن اطلاع رسانی به كلیه بخش های تابعه، در صورت دریافت هرگونه اخبار مرتبط با این امر، مراتب را سریعا به استانداری اعلام نمایند. انتشار تصویر این نامه و گردش آن در شبكه‌های اجتماعی، بازار شایعه‌های مختلف درباره انتشار ویروس اچ.آی.وی را در روزهای اخیر و این بار با گستردگی بیشتر داغ كرده و به دنبال آن ذهن‌های بسیاری درگیر این موضوع شده است.


میگن كار داعشه!

شایعه‌هایی كه این روزها در فضای مجازی و شبكه‌های اجتماعی درباره انتشار ویروس اچ.آی.‌وی ‌از طریق تست قند خون رواج پیدا كرده، كار را به داعش! هم رسانده است و در برخی از این پیام‌ها گفته شده كه افرادی كه از طریق تست قند خون، ویروس منتشر می كنند، داعشی هستند و ... این درحالی است كه همه اخباری كه در فضای مجازی درباره انتشار ویروس از طریق تست قند خون منتشر می‌شود، صرفا در حد یك شایعه بوده و هیچ گزارش و خبر رسمی در این باره منتشر نشده است. اما انتشار تصویر نامه استانداری هرمزگان در روزهای اخیر نوعی سندیت برای شایعه‌های انتقال ویروس اچ.‌آی.‌وی شده كه نگرانی های اجتماعی ایجاد كرده است. این درحالی است که كاربرانی كه پیام‌های مرتبط به این شایعه را خوانده و اقدام به باز نشر آن می‌كنند، اطلاع ندارند كه انتقال ویروس ایدز از طریق تست قند خون به لحاظ علم پزشكی و استانداردهای آن، شدنی نیست و انتشار این گونه اخبار و شایعه‌ها، صرفا دروغ‌پردازی در فضای اجتماعی است.


وزارت بهداشت: هیچ گزارشی نداریم

رئیس اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی با بیان اینكه انتقال ایدز از طریق تست قند خون، یك شایعه است كه اساس علمی ندارد تاكید می‌كند: چند وقت قبل هم به طور رسمی این شایعه تكذیب شد كه پیگیری‌های جدی درباره آن داشتیم اما هیچ گزارشی را مبنی بر مراجعه افرادی به درب منازل برای تست قند خون و انتقال ویروس ایدز دریافت نكردیم. ضمن اینكه به لحاظ علمی و پزشكی، امكان انتقال ویروس اچ.آی.وی از طریق سر سرنگ یا دستگاه تست قند خون وجود ندارد و آنها كه اقدام به انتشار این اخبار می كنند، هیچ‌گونه اطلاعی از شیوه‌های انتقال ایدز ندارند. دكتر عباس صداقت اظهار می دارد: نمی‌توان به این راحتی به مردم خون تزریق کرد. نمونه قند خون با سوزن‌های بسیار کوچکی از سر انگشت افراد گرفته می‌شود، این سوزن کوچک نمی‌تواند حامل ویروس اچ.‌آی.وی باشد. ویروس ایدز با سرنگ حاوی خون آلوده منتقل می‌شود و باید به اندازه کافی وارد بدن شود. وی درباره اینكه آیا اساسا طرحی در وزارت بهداشت برای انجام تست قند خون در مقابل درب منازل شهروندان دارد یا خیر؟ تصریح می كند: وزارت بهداشت هیچ طرح خانه به خانه‌ای برای انجام تست بیماری‌ها ندارد، اگر هم چنین برنامه‌ای وجود داشته باشد، از سوی وزارت بهداشت اطلاع‌رسانی می‌شود، به همین خاطر این پیام شایعه‌ای بیشتر نیست. وی ادامه می دهد: به طور حتم در صورت وجود برنامه برای اجرای چنین طرح‌هایی، از چند ماه قبل وزارت بهداشت اطلاع رسانی كرده و از آنجا كه چنین طرح وجود خارجی ندارد، نباید به شایعه های آن توجه كرد. وی درباره تصویر نامه ای كه منتسب به استانداری هرمزگان است می گوید: چنین گزارشی را ندیده ام و اگر هم وجود حقیقی داشته باشد، صرفا برای اطلاع بخشی دستگاه‌هاست.


راه‌های انتقال ایدز

بازخوانی راه‌های انتقال ایدز حاكی‌از آن است كه امكان انتقال از طریق دستگاه تست قند خون وجود ندارد و هرگاه خون فردی آلوده به ویروس باشد در صورتی که به خون فرد دیگری وارد شود می‌تواند بیماری را انتقال دهد. این حالت ممکن است در زمان انتقال خون اتفاق بیفتد كه البته باید حجم زیادی از خون آلوده وارد بدن افراد شود. توجه به این نکته ضروری است که در حال حاضر در تمام کشورهای دنیا ، خصوصا ایران تمام خون‌های اهدایی از نظر احتمال آلودگی به ویروس اچ.آی.وی ارزیابی می‌شوند و در صورت آلوده بودن استفاده نمی‌شوند پس این خطر به حداقل ممکن می‌رسد. اما به هر روش دیگری اگر خون آلوده به ویروس وارد خون فرد سالم شود می‌تواند آلودگی را منتقل کند که این حالت در زندگی روزمره و معمولی با رعایت اصول بهداشتی بندرت اتفاق می افتد. مثلا اگر فردی که آلوده به ویروس ایدز است با یک سرنگ، تزریقی انجام دهد و با همان سرنگ و سوزن که آغشته به خون آن فرد است بلافاصله فرد دیگری تزریق کند به گونه ای که خونی که در سرسوزن یا سرنگ است وارد خون فرد دوم شود ویروس ایدز می تواند منتقل شود. و به همین ترتیب هر جسم برنده و نوک تیزی که آغشته به خون آلوده به ویروس اچ آی وی است در صورتی که موجب ایجاد خراش یا بریدگی در بدن فرد سالم شود می‌تواند سبب انتقال بیماری شود لذا اعمالی مانند خالکوبی ، حجامت ، سوراخ کردن گوش ،‌ختنه ، اعمال جراحی و خدمات دندانپزشکی اگر با وسائل غیر استریل وآلوده به‌خون انجام شود از راه‌های انتقال بیماری می‌تواند باشد. از آنجا که اغلب معتادین تزریقی رعایت اصول بهداشتی را نمی‌کنند و از یک سرنگ و سوزن تعداد زیادی به‌صورت مشترک استفاده می‌کنند لذا خطر انتقال ویروس در این گروه بسیار زیاد است و یکی از شایع‌ترین راه‌های انتقال در بعضی کشورها از جمله کشور ما اعتیاد تزریقی است.


آمار دیابت در ایران و مجالی برای سودجویان!

آمارها می گوید كه تعداد مبتلایان به دیابت در ایران هر روز بیشتر می شود و این مهم و نگرانی كه مردم از ابتلا به دیابت دارند، سبب شده تا فرصت برای سودجویان در انتشار شایعه های مرتبط با این بیماری فراهم شود. آخرین آمارها می گوید كه بیش از 5 میلیون ایرانی مبتلا به دیابت هستند و قند خون بالا سالانه جان افراد زیادی را نیز می گیرد. در این هنگام، افرادی با مقاصد مختلف شایعه پراكنی های مرتبط با این بیماری همچون انتقال ایدز از طریق تست قند خون می كنند تا با مشوش كردن فضای فكری جامعه به اهداف خود برسند. انتشار تصویر نامه منتسب به استانداری هرمزگان و باز نشر شایعه های انتقال ایدز از طریق تست قند خون نیز از همین باب است كه لازم است مسولان چه در حوزه بهداشت و درمان و چه در حوزه های امنیتی، با واكنش و اطلاع رسانی های به موقع درباره انتشار این شوایع، اجازه فراهم شدن فرصت برای سودجویان را ندهند.

 

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ

ویرایش شده توسط Intel 
لینک به دیدگاه
Share on other sites

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .
توجه: مطلب ارسالی شما پس از تایید مدیریت برای همه قابل رویت خواهد بود.

مهمان
ارسال پست در این تاپیک...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

 اشتراک گذاری

×
  • اضافه کردن...